Een huis verkopen is een grote stap! En absoluut geen dagelijkse kost. Je gaat jouw grootste bezit op de markt zetten en dus heel belangrijk om dit goed aan te pakken. Ik zal jou in deze blog vertellen waar je allemaal mee te maken zult hebben wanneer je jouw huis in de verkoop wilt zetten.
Allereerst kom je voor de belangrijke keuze of je jouw huis zelf gaat verkopen of hiervoor een makelaar wilt inschakelen. Het gros van de woningbezitters kiest voor een professionele makelaar, en dat is niet zonder reden. Door met een makelaar te werken haal je veel expertise en marktkennis in huis. Een makelaar heeft een breed netwerk, veel ervaring met onderhandelen en kan je helpen een zo gunstig mogelijke prijs voor je woning te krijgen. Daarnaast kan het je veel tijd en energie besparen om dit uit handen te geven, dan kan jij je concentreren op andere belangrijke zaken.
Je wilt je huis uiteraard voor de beste prijs verkopen. Dan is het slim om eens kritisch naar je woning te kijken. Een huis verkoopklaar maken is meer dan even snel opruimen en schoonmaken. Loop eens met een andere bril op door je woning, wellicht dat je achterstallig onderhoud ziet. Denk aan een lekkende kraan of een losse deurklink. Daarnaast is het slim om persoonlijke spullen weg te halen en je woning zo neutraal mogelijk te maken. Je bent hierin zelf in de lead, maar je kunt je hierbij laten adviseren door een makelaar of verkoopstylist
De vraagprijs van een woning is niet hetzelfde als de waarde van een woning. Elk jaar stelt de gemeente de WOZ-waarde van een woning vast. Dat is een indicatie voor de belastingdienst. De verkoopwaarde van de woning is afhankelijk van de huidige huizenmarkt. De vraagprijs van de woning moet realistisch zijn. Een te hoge vraagprijs zorgt voor weinig belangstelling en een te lage vraagprijs doet jou als verkoper te kort. Je kunt je het beste laten adviseren door een makelaar. De makelaar kan het huis inspecteren en jou adviseren om bepaalde clausules op te nemen en marktprijzen van vergelijkbare woningen in de omgeving analyseren. Op basis van die punten kan een makelaar nauwkeurig vaststellen wat de beste verkoopprijs voor jouw woning is.
Enkel een prijs en verkoopklaar maken is niet voldoende om je huis te verkopen. Je moet het huis uiteraard ook nog publiceren aan potentiële kopers. Een makelaar kan voor jouw woning een publiciteitsplan maken waarbij je woning onder de aandacht wordt gebracht op diverse websites zoals funda.nl. Daarnaast beschikken makelaars over een database waarin zij woningen binnen hun eigen netwerk promoten. Ook kun je gebruikmaken van de social media kanalen van de makelaar en uiteraard ook doorplaatsen op je eigen kanalen. Waar we voorheen nog gedrukte flyers maakten en een bord in de tuin zetten is dat tegenwoordig ondergeschikt aan de digitale wereld waar het allemaal veel sneller gaat.
Zodra geïnteresseerden zich melden voor jouw woning dan kunnen bezichtigingen gepland gaan worden. In de meeste gevallen gaat dit via jouw makelaar. Zij coördineert en begeleidt de bezichtigingen. Zelf hoef je daar dan niet bij aanwezig te zijn, zodat kijkers minder het gevoel hebben dat ze op visite komen. Een makelaar kan bij de bezichtigingen direct inspringen op de feedback van kijkers en de interesse van potentiële kopers peilen. Na de bezichtigingen brengt de makelaar hierover verslag uit.
Het onderhandelen is voor veel verkopers het spannendst. Nu komt het er echt op aan of de potentiële koper het huis gaat kopen en wat wordt er dan geboden? Makelaars zijn doorgewinterde onderhandelaars. Vanuit veel klanten hoor je dat ze het prettig vinden om juist dit uit handen te geven aan een makelaar. De onderhandelingen starten zodra je een bod hebt ontvangen en hier een tegenbod op uitbrengt. Je bent als verkoper niet verplicht een woning te verkopen aan de bieder. Soms is er zoveel animo voor een woning dat het moeilijk te bepalen is wie de beste koper is. Dan kan je in overleg met de makelaar besluiten om een inschrijvingsprocedure te starten. Alle bieders krijgen in dit geval een gelijke kans om een bod uit te brengen.
Is de onderhandeling achter de rug en zijn jij en de koper het eens over de prijs, opleverdatum, ontbindende voorwaarden en eventuele andere afspraken? Alle afspraken worden vastgelegd in een koopovereenkomst, opgesteld door jouw makelaar. Samen loop je de koopovereenkomst door en bij akkoord ondertekent de verkoper en de koper de overeenkomst. De koopovereenkomst gaat naar de notaris en de koper heeft vervolgens nog drie dagen bedenktijd waarin hij zonder opgaaf van reden de koop alsnog kan ontbinden.
Op de dag van de overdracht ga je samen met jouw makelaar naar de notaris. De koper is in de meeste gevallen dan nog even langs de woning gegaan om de woning te inspecteren voor de levering om te zien of het huis nog in de afgesproken staat is. De koper betaalt de koopsom op het afgesproken tijdstip en de notaris zorgt verder voor de afhandeling van de zakelijke lasten, zoals onroerende zaakbelasting en waterschapslasten. Daarnaast regelt de notaris de eventuele aflossing op de lopende hypotheek en de betaling van de makelaarskosten. Het saldo dat dan overblijft maakt de notaris over op jouw rekening. Dit is meestal een werkdag na de levering, zodra de akte is ingeschreven in het Kadaster.
Samen met de koper teken je de akte van oplevering en dan ben je
officieel geen eigenaar meer van de woning. Gefeliciteerd! Jouw woningverkoop is met succes volbracht.
Overweeg je jouw huis in de regio Utrecht en omstreken te verkopen en ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Laten we kennismaken tijdens een persoonlijk en vrijblijvend gesprek!
Powered by Eazlee